Banner

Jag kan nästan inte tänka mig en bättre avslutning på vårt Helsingforsbesök än att få besöka fabriken och designstudiorna där bland annat Iittalas och Arabias sortiment kommer till. Fabriksrundturer kanske inte låter upphetsande på pappret, men jag tyckte att det var otroligt fascinerande att se hur mycket jobb som ligger bakom varje liten mugg så jag tänkte att ni skulle få komma med bakom kulisserna. Fabriken, studiorna och outletten ligger i ett område som kallas Arabiastranden, och som de senaste tio åren dessutom totalförvandlats till ett designat bostadsområde – där vi också fick en rundtur i ett av husens takbastu (!) med spektakulär utsikt. Några korta men mycket trevliga samtal med formgivarna Matti Klenell, Kim Simonsson och Kati Tuominen-Niittylä fick vi dessutom. Bildregn!

En hink kasserad lera (fortfarande mjuk!) och en av gångarna i den enorma fabriken. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

En hink kasserad lera (fortfarande mjuk!) och en av gångarna i den enorma fabriken. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Funktionellt (och snyggt!) klotter av fabriksarbetarna – här antecknas testdatum och annat direkt på keramiken. Rader efter rader med Teema-muggar för Iittala som väntar på att få brännas. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Funktionellt (och snyggt!) klotter av fabriksarbetarna – här antecknas testdatum och annat direkt på keramiken. Rader efter rader med Teema-muggar för Iittala som väntar på att få brännas. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Så här ser en form för muggarnas öron ut. Varje öra sätts fast för hand (ingen maskin klarar av att göra det), och inget lim eller liknande används utan örat sitter bokstavligen löst tills muggen är färdigbränd. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Så här ser en form för muggarnas öron ut. Varje öra sätts fast för hand (ingen maskin klarar av att göra det), och inget lim eller liknande används utan örat sitter bokstavligen löst tills muggen är färdigbränd. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Kati Tuominen-Niittyläs fina kanna är baserad på ett A4-ark med ihoplagda långsidor. Till höger finslipas kanterna på ett fat som precis kommit ur formen. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Kati Tuominen-Niittyläs fina kanna är baserad på ett A4-ark med ihoplagda långsidor. Till höger finslipas kanterna på ett fat som precis kommit ur formen. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Den låååånga brännugnen bränner allt från minsta espressokopp till största konstprojekt i lika många timmar. I fabriken sitter gott om bilder från förr. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Den låååånga brännugnen bränner allt från minsta espressokopp till största konstprojekt i lika många timmar. I fabriken sitter gott om bilder från förr. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Sen var det dags att gå en sväng utanför fabriken, där gatorna förstås är uppkallade efter områdets superstars. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Sen var det dags att gå en sväng utanför fabriken, där gatorna förstås är uppkallade efter områdets superstars. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Hela området är väldigt spännande, men en mix av moderna bostadshus, gamla fabrikslokaler och läcker konst. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Hela området är väldigt spännande, men en mix av moderna bostadshus, gamla fabrikslokaler och läcker konst. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Till och med marken vi gick på var konst (ett par procent av byggkostnaderna för området var öronmärkta för konst och fick inte brännas på annat). Här ser vi mina mycket trötta fötter på ett mosaikverk med över 100 000 bitar. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Till och med marken vi gick på var konst (ett par procent av byggkostnaderna för området var öronmärkta för konst och fick inte brännas på annat). Här ser vi mina mycket trötta fötter på ett mosaikverk med över 100 000 bitar. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Kanske mest spännande av allt – när området schaktades för de nya husen i början av 2000-talet så hittade man massor av gammalt porslinskross i marken. Byggnadsarbetarna fick leka arkeologer och alla små fynd fick sen pryda en av husväggarna. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Kanske mest spännande av allt – när området schaktades för de nya husen i början av 2000-talet så hittade man massor av gammalt porslinskross i marken. Byggnadsarbetarna fick leka arkeologer och alla små fynd fick sen pryda en av husväggarna. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Tillbaka in i showroomet på fabriken, där man kan se hur en av Alvar Aaltos Savoyvaser blir till steg för steg. Och den gamla formen förstås! Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Tillbaka in i showroomet på fabriken, där man kan se hur en av Alvar Aaltos Savoyvaser blir till steg för steg. Och den gamla formen förstås! Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Och så en nyhet som snart är i butik – fina prickiga porslinet Kulku finns i rött och grått och är inspirerat av Oiva Toikkas glasserie Kastehelmi (som syns underst). Perfekt till jul, men fint året om! Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Och så en nyhet som snart är i butik – fina prickiga porslinet Kulku finns i rött och grått och är inspirerat av Oiva Toikkas glasserie Kastehelmi (som syns underst). Perfekt till jul, men fint året om! Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Translation: I’ve got to see the Iittala and Arabia factory on my last day in Helsinki. Very exciting! We got to see all the different areas of the factory, the artists’ studios, the showroom and also the recently built apartment buildings around the factory with cool architecture and lots of art. The last photos are of Iittala’s new Kulku pattern, a dotty one that’s inspired by Oiva Toikka’s Kastehelmi glassware (also shown, in grey). Very pretty for Christmas!

En kommentar

///////////////
  1. Pingback:Besök i Arabialand | Design Day by Day

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


консультация гинеколога киев

https://kompozit.ua/laki/lak-jahtnyj-poliuretanovyj.html