Shoppingmöjligheterna på den här resan blev tyvärr försvinnande små – vårt schema var så fullmatat att det var svårt att ens hinna se stan ordentligt. Vilket är ett skäl så gott som något att komma tillbaka, för det lilla jag sett gav mersmak! Vi sprang en snabb vända på stan sista dan, och här är de få tips jag hann skrapa ihop. Lunchtipset blev i alla fall solitt: bjöd på fin inredning, smarrig sushi och Marimekkoporslin (så klart).

Lunch på Sushibar, Uudenmaankatu 15, Sushibar.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Lunch på Sushibar, Uudenmaankatu/Nylandsgatan 15, Sushibar.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Pino, Fredrikinkatu 22, Pino.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Pino, Fredrikinkatu/Fredriksgatan 22, Pino.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

Mysiga blev min personliga favorit, en perfekt liten presentbutik som det nästan är omöjligt att lämna utan att köpa på sig nånting. Fina kontorsprylar, flätade korgar (som ägarinnan gör själv), stora reklamskyltsbokstäver och mycket mer.

Marimekko, Pohjoiseplanadi 33, Marimekko.com. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Marimekko, Pohjoiseplanadi/Norra esplananden 33, Marimekko.com. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

behöver ju ingen närmare förklaring, men flaggskeppsbutiken på Norra esplanaden är verkligen värd ett besök – stor, härligt inredd och naturligtvis med ett maxat utbud som är svårt att hitta på andra ställen. Här fingrade jag länge på nya handdukar, men beslutade mig för att jag inte hade plats i väskan. Jakten går vidare på hemmaplan alltså …

Artek, Eteläesplanadi/Södra esplanaden 18, Artek.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Artek, Eteläesplanadi/Södra esplanaden 18, Artek.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

I butiker som är sällan kameror välkomna, så jag smygfotade genom dörren på väg in. Artek finns även i Stockholm numera, på Repslagargatan i en butik designad av Harri Koskinen som jag hittills inte kommit mig för att besöka. Men nu kan det nog bli ett besök framöver, för den Helsingforska varianten var full med frestande designläckerheter förstås. Man vet dock vad man får med den här typen av butiker – det är inte den udda, svåråtkomliga designen du hittar här utan klassikerna – , Prouvetstolar (som på bilden) och så vidare. Vilket ju inte är fy skam.

Iittala, Pohjoisesplanadi/Norra esplanaden 25, Iittala.com. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Iittala, Pohjoisesplanadi/Norra esplanaden 25, Iittala.com. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

flagship store var inte lika upphetsande som Marimekkos, men eftersom jag har en svaghet för flaggskeppsbutiker så var jag ändå tvungen att kolla om den bjöd på något utöver det vanliga. Det gjorde den kanske inte, men är du på jakt efter en Maribowl i en särskild färg eller vill komplettera dina Kastehelmitallrikar så är det förstås hit du går.

Aero, Yrjönkatu/Georgsgatan 8, Aerodesignfurniture.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Aero, Yrjönkatu/Georgsgatan 8, Aerodesignfurniture.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

spelar i samma division som Artek, det vill säga vackert så det gör ont och dyrt så att det gör ännu ondare. Hinner du bara med en av de två så skulle jag satsa på Artek då de har lite mer småprylar som man kanske, kanske vågar slå till på utan att gå i konkurs, medan Aero satsar på de stora pjäserna.

Designforum, Erottajankatu/Skillnadsgatan 7, Designforum.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.elle.se

Designforum, Erottajankatu/Skillnadsgatan 7, Designforum.fi. Foto: © Maria Soxbo/Tsoydesign.se

har en liten miniutställning i källarplanet och en designshop på gatuplanet, och här kan man absolut hitta något roligt att försöka få med sig hem utan att det går sönder på vägen. Jag fingrade på en visitkortshållare av trä (!), fina men ack så sköra vaser och mycket annat. Väldesignat, men inte bara det välkända.

Translation: I had almost no time at all to go browsing in the stores in Helsinki, but here are the few ones I got to see.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. .


www.seotexts.com/seo-tekst/