Banner

Retrofina mönster har alltid varit formgivaren Lotta Kühlhorns främsta kännetecken, och senare i vår kommer boken Rapport. En bok om att göra mönster (Bonnier fakta). Dessutom har hon gjort en barnkollektion för Åhléns i begränsad upplaga, där det mesta finns i butik just nu. Jag ringde Lotta och bad henne berätta mer, så här kommer lite (låååång) helgläsning! (Och detta är alltså veckans andra nyhet i bloggen – så gott som varje helg kommer en ny intervju med en inredare, en formgivare eller någon annan spännande person. Hoppas ni gillar!)

Mönstermästarinnan Lotta Kühlhorn. Foto: Anna-Lena Ahlström

Mönstermästarinnan Lotta Kühlhorn. Foto: Anna-Lena Ahlström

Barnkollektionen Blåbärscity för Åhléns är inspirerat av Elsa Beskows Putte i blåbäkogen. Varför just den sagan?
– Det började faktiskt i andra änden, jag ville göra något med en grön stad, med blåbär och spindelnät bland annat. Sen slog det mig plötsligt att detta kunde bli en modern Putte och när jag tittade i boken upptäckte jag att jag gjort mycket som fanns i boken utan att veta om det. Sen var det bara att döpa kollektionen!

Hur var det att formge något för barn istället för vuxna?
– Jag är ganska barnslig i det jag gör för vuxna också, många av mina mönster är förenklade och stiliserade till exempel. Men jag funderade mycket på vad barn tycker om att titta på när de ligger i sängen, och jag fick lära mig att göra mjukare former istället för de kantiga jag först ritat.

Delar av Lottas kollektion Blåbärscity för Åhléns.

Delar av Lottas kollektion Blåbärscity för Åhléns.

Dina barn är stora nu, men hur inredde du deras rum när de var små?
– Åh, vilken kul fråga! Jag minns att jag hade ett tyg jag köpt på IKEA med cirkusmotiv på svart botten, jag har fortfarande kvar en bit på vinden som framkallar minnen så fort jag ser det. Jag tror man blir präglad av sin omgivning när man är liten, det blir som ett personligt alfabet som sedan påverkar det vi gör som vuxna. Mina mönster, mitt arbetsfält, bygger garanterat på hörnstenar från mitt eget barnrum! Det är ganska komiskt egentligen, två av mina barn går nu på Konstfack respektive Beckmans, kanske kommer de göra något med cirkusmotiv framöver?

Lottas kommande bok Rapport.

Lottas kommande bok Rapport.

Senare i vår släpper du en bok om mönster, vad innehåller den?
– Jag berättar hur jag jobbar, vad jag inspireras av, hur det ser ut på mitt kontor och hur det funkar rent praktiskt att skapa mönster. Många tekniska saker, som hur det går till när man spegelvänder motiv för att skapa mönster. Dessutom beskriver jag projekt man kan göra själv, som hur man gör en bricka med ett mönster man själv skapat. Jag avslöjar allt jag kan helt enkelt!

Var hittar du inspiration?
– Jag har faktiskt gjort listor på det under arbetet med boken. En inspirationskälla är naturen, både den riktiga och hur andra avbildat djur och natur. En annan är ornamentik genom historien, allt från spetsgardiner till järngrindar. Grafiska mönster, kontorsvaror, 1940-1970-talen, mode, film … listan är lång, det finns till och med en punkt på min lista som heter “övrigt”! Vardagen är också spännande, jag kan få idéer bara av att gå och simma i simhallen eller när posten trillar ner genom brevinkastet.

Hur ser det ut hemma hos dig?
– Nu är vi tre som bor där, två har hunnit flyttat hemifrån, och ett hem är ju ett samarbete mellan de som bor där. Det är ganska praktiskt inrett och jag är tvungen att hålla hårt på principen att så fort jag kommer hem med något så måste något annat ut. Men jag älskar att vara ledig och pyssla hemma! Det är ganska mycket färg, främst genom att jag har öppen förvaring så att till exempel kläder hänger framme och tillför färg. I köket har jag numera jättemycket affischer, de har stått ihoprullade i en evighet men nu har jag äntligen börjat klä väggarna i köket med dem.

Lottas mönstervärld. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Lottas mönstervärld. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Hur har din formgivning förändrats från dina första alster fram tills i dag?
– Färgerna är fortfarande desamma, mycket är sig ganska likt. I början var jag nog mer försiktig, sen hade jag en spontan period. Nu försöker jag hitta tillbaka till den eftersom jag tycker att jag blivit lite segare de senaste åren. Jag försöker behålla det intuitiva, inte lägga saker till rätta innan jag ens visat upp det för någon. Med ökad erfarenhet blir det lätt så att man tror man vet vad folk vill ha och anpassar sig efter det, men nu vill jag tillbaka till att våga mer och inte tro att jag vet vad folk tycker och tänker.

Vem är din egen formgivarförebild?
– Jag har en lååång lista! Men en som jag tycker är extra härlig är Vivienne Westwood. Hon inspirerar för att hon är en äldre kvinna i en bransch som åtminstone i mina ögon verkar väldigt hård. Hon har ju inte heller tacklat av det minsta. Jag har fördomar om att man kommer att vilja dra sig tillbaka när man är 60, så det är underbart att hon visar att man kan fortsätta göra sin grej så länge man vill.

Vem är en typisk Lotta-kund? Vem formger du för?
– Det är lika olika beroende på vad jag gör. Jag brukar ibland tänka på vem det kan tilltala, men inte alltid – det är svårt att föreställa sig att det jag gör är för en viss typ av person. Men visst, jag tror kanske inte att det är unga killar i 20-årsåldern som är min främsta målgrupp. Jag kan också tänka mig att det finns en grupp av äldre människor som är trötta på retrostilen eftersom de själva växte upp med den, precis som jag är lite trött på 1980-talet. Å andra sidan börjar jag tilltalas av den perioden nu, så man ska aldrig säga aldrig!

Vad händer härnäst?
– Jag har varit som uppslukad av mönsterboken, så nu när den är klar ska jag fortsätta med det jag vanligtvis gör, som att formge andras böcker. Näst på tur är en modebok!

Translation: Here are 10 questions for designer Lotta Kühlhorn. She’s made a childrens’ collection for department store Åhléns and her book about patterns will be released later this spring.


9 kommentarer

///////////////
 1. Anna G.

  Tack för intressant läsning! Kul initiativ med regelbundna intervjuer, ser verkligen fram emot nästa!

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Kul att du gillar! MYCKET längre inlägg än blogginlägg vanligtvis är, men jag hoppas man orkar läsa ändå – det är ju spännande personer!

   0
 2. Helena, Craft and Creativity

  Jag gillar! Lotta har länge varit en favorit. Hennes bokomslag t ex, helt underbara!

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Ja, visst är de! Nya boken ser toppenfin ut också, även om jag inte sett inlagan än.

   0
 3. erica

  Vilken bra intervju!! Lotta har länge varit min idol, jag älskar hennes formspråk och önskar att jag var lika duktig att teckna som hon är. Ska genast beställa boken och prova mig på mösterskapandets ädla konst 🙂

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Gör så, det låter som en bra investering! =)

   0
 4. enannanhelena

  Ja, jag är ett stort fan av hennes fina, “enkla”, retroäpplen. Ett mönster helt i min smak. (Som dessutom håller doktorn borta?:)

  Kommer in en annan dag och läser hela intervjun (och uppdaterar mig lite mer på alla andra husligheter här inne!)

  /helena

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Gör så! =)

   0
 5. Pingback:Rapport från en formgivare « viboktipsar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


ссылка biceps-ua.com

nissan-ask.com.ua

Этот интересный веб сайт , он рассказывает про клей для плитки.