Banner

Idag är han en av Finlands stora designprofiler, men för Harri Koskinen själv var det långt ifrån självklart att det var formgivare han skulle bli. I stället har vi en uppmuntrande konstlärare på högstadiet i Karstula att tacka för att Harri valde designspåret. Idag bor han i ett hundraårigt hus i Helsingfors, och tillbringar all sin lediga tid i barndomshemmet på finska landsbygden med fåren. Intervjun med Harri gjorde jag faktiskt redan i höstas och stora delar av den har publicerats i Sköna hem, men Tsoydesign ska ju inte vara sämre så här får ni som missade det numret lite läsning också!

Finska designern Harri Koskinen. Foto: Pressbild

Finska designern Harri Koskinen. Foto: Pressbild

Hej Harri! Vad blev ditt stora genombrott som designer?
– Jag studerade på Lahti Design Institute där alla kurser var väldigt praktiskt inriktade, och jag insåg att jag ville studera mer. Så jag sökte till Helsinki School of Art and Design och där gick jag en kurs i Iittalas regi. Jag blev handplockad som lärling 1996 och för mig var det genombrottet – att Iittala ville ha mig och jag fick en chans att arbeta med designindustrin. De anställde mig 1998.

Block lamp för Designhouse Stockholm.

Block lamp för Designhouse Stockholm.

En av dina mest kända produkter är Block lamp, som du designade redan under skoltiden. Hur kom den till?
– Sättet jag jobbar på är att jag sätter igång och skapar något och längs vägen hittar jag fram till en design som fungerar. Med Block lamp var det precis så – jag hade en gjutform för glas och la olika prylar i botten av den innan jag hällde på glasmassan. Ett av föremålen var en bit grafit i formen av en halv glödlampa, och så föddes Block lamp. Jag hade inte en tanke på att det var en lampa jag skulle göra när jag började!

Kan man se på din design att du är från Finland?
– Åh, jag vet inte, jag tycker att det är så svårt att se mina skapelser genom någon annans ögon. Däremot försöker jag undvika att ha en specifik stil på mina produkter.

Varför då?
– Jag är ingen konstnär, utan mitt arbete går ut på att göra bra samarbeten med olika företag. Mitt mål är inte att få uttrycka mina visioner, utan snarare att skapa bra föremål som kan användas av människor i vardagen. Men jag är ju en kreativ person, så det finns säkert vissa detaljer som definierar min design ändå. Jag ser däremot ingen vits med att alltid ge produkterna samma uttryck.

Oma för Iittala och högtalare för Genelec.

Oma för Arabia och högtalare för Genelec.

Vilka är dina personliga favoriter ur din produktion?
– Av alla mina produkter är jag mest nöjd med Oma för Arabia (som designades 2007 men ej längre finns i produktion) och högtalarna jag designade för Genelec 2008. Båda samarbetena var så perfekta och det bidrog till resultatet.

Vilket material föredrar du att arbeta med?
– Jag gillar faktiskt alla material och har inga favoriter. Alla material har fantastiska möjligheter! Men eftersom min karriär började i Iittalas glasstudio så har glas alltid varit viktigt för mig.

Klockor Vakio i samarbete med Seiko och Issey Miyake.

Klockor Vakio i samarbete med Seiko och Issey Miyake.

Du har varit inne och nosat på modevärlden också, berätta hur det gick till?
– Issey Miyake studio gallery frågade 1999 om jag ville ställa ut i deras lokaler i Tokyo, och i samband med utställningen 2000 träffade jag Issey själv första gången. Vi passade på att diskutera samarbeten, vilket resulterade i klockor 2004 och 2005.

Vad driver dig som designer?
– En viktig motivation är att jag måste kunna betala min personals löner! Men jag älskar också utmaningen i att arbeta med nya material och tekniker. En av mina viktigaste uppdragsgivare är Foundation for Finnish Inventions. Det är som ett hus fullt av möjligheter, och arbetet vi gör där är så viktigt att det ger mig perspektiv på mitt yrke. Det är inte bara produktdesign, utan vi arbetar också med samhällsfunktioner, hälsofrågor och så vidare.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag tycker verkligen om det jag gör just nu, men jag ser fram emot att arbeta ännu mer med viktiga projekt som påverkar människors liv på ett positivt sätt.  En viktig del är att arbeta med finska matproducenter till exempel. Men egentligen är jag lycklig bara jag får fortsätta arbeta på samma sätt som idag!

Translation: Here’s an interview with the Finnish designer Harri Koskinen. I suspect the google translation will be horrible, but if you like Harri it might be worth it …

2 kommentarer

///////////////
 1. Nissan

  Gillar klockorna!

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Ja, coola, eller hur? Kul när en inredningsdesigner får sätta sin prägel på något i en annan genre.

   0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


surrogacycmc.com/services/donor-programs