Banner

Piet Hein Eek är en personlig designfavorit, trots att jag inte äger en enda sak signerat holländaren (för den som vill förse sig så finns hans produkter på NK Inredning). Men jag har alltid en fäbless för designers med ett tydligt eget uttryck, och scrapwoodmästaren Piet hör onekligen till den kategorin. Jag beundrar också hans miljömedvetenhet som faktiskt inte baserar sig enbart på omtanke om vårt klot utan lika mycket på en respekt för de material han jobbar med och oviljan att kasta saker i onödan. När vi träffades visade det sig att han både var oerhört trevlig och minst sagt pratsam, så här kommer lördagsläsning av det längre slaget …

Holländske designern Piet Hein Eek.

Holländske designern Piet Hein Eek.

Scrapwood wallpaper signerat Piet Hein Eek.

Scrapwood wallpaper signerat Piet Hein Eek.

Varför blev du designer?
– Jag har alltid tillverkat saker, ända sedan jag var liten. Så jag skapade saker utifrån eget huvud redan då. Jag hade faktiskt tänkt bli arkitekt, men en kompis som är arkitekt tyckte att jag borde bli designer istället eftersom det finns många fler möjligheter inom det området. Han har fel, haha. Men jag blev designer tack vare honom, och jag gör ju det jag vill – att skapa och producera.

Du berättade att ditt Scrapwood table kom till när du och dina medarbetare började låtsas att arbetskraft var gratis och material dyrt, istället för tvärtom som det egentligen är. Var det så allt började för dig?
– Nej, egentligen började det tidigare. Jag gjorde mitt Scrapwood cupboard redan 1990 när jag gått klart skolan. Men rent generellt är det svårt att hålla sig inom tids- och budgetramarna oavsett vad man ska producera, och därför blir det mycket spill under tillverkningens gång. Det handlar inte om att materialet som slängs är oanvändbart, utan bara att det tar för mycket tid och energi att hitta sätt att producera på som tar tillvara på allt. Vi använder återvunnet material när vi gör våra Scrapwood-produkter, men vi tar också vara på spillet för att göra andra produkter. Mycket av avfallet från vårt företag har försvunnit tack vare det. Nu använder vi allt vi kan, och det är kul! Vi har en hel kollektion produkter som är tillverkade av våra egna sopor.

Några av produkterna ur Scrapwood-serien.

Några av produkterna ur Scrapwood-serien.

Det känns som att du var tidigt ute med miljötänket?
– Hm, det ÄR miljötänk eftersom jag har stor respekt för de material vi använder, men samtidigt tycker jag att det är normalt att inte kasta bort saker i onödan. Vid sidan om Scrapwood som tillverkas av återvunnet material så har vi också ett skåp vi döpt till 99.13% eftersom vi fått ner spillet från tillverkningen till under en procent. Och då är till och med det som blir över när vi borrar hål inräknat! Man kan skapa något från andras rester, men man kan också skapa utan att generera skräp alls. Tankarna påminner om varandra, men resultaten skiljer sig väldigt mycket åt. 99.13%-skåpet är väldigt rent och stramt i formen, medan Scrapwood-bordet är som ett lapptäcke. Mitt mål är att vara så effektiv både med material och energi som möjligt, det har alltid verkat vara det bästa sättet att arbeta på i mina ögon.

Ser man på din design att du är holländsk?
– Ja, åtminstone på Scrapwood-produkterna. Det är ett holländskt fenomen eftersom vi alltid tagit tillvara på allt trä när hus rivs. Sen hamnar allt material på brädgårdar och så kommer folk och tar tillvara på det för att bygga kaninhus eller små skjul av det. Vi har en återvinningskultur. Dessutom har vi en tradition av att bygga hus i trä, och så fort vi vill bygga något nytt måste vi riva något gammalt eftersom vi inte har plats. Och slutligen så har vi det kalvinistiska arvet, holländare håller hårt i pengarna, haha. Tillsammans gör allt detta att mina Scrapwood-bord är väldigt holländska.

Restaurangen i Piet Hein Eeks stora fabriksbyggnad.

Restaurangen i Piet Hein Eeks stora fabriksbyggnad.

Tänker du på en särskild typ av kund när du skapar?
– Nej, jag designar aldrig för en särskild person. Det finns gott om designer som skapar för den tid vi lever i nu, den smak som regerar. Men jag försöker alltid att designa för var jag tycker den allmänna smaken borde vara. Jag vill guida snarare än att följa. Det betyder att mycket av det jag gör behöver tid för att bli uppskattat, och det händer att produkter aldrig når någon målgrupp. Men eftersom vi alltid arbetat på det här sättet så har våra kunder ett öppet sinne. När de sett 10-20 produkter från oss som de gillar så blir de också nyfikna på våra nyheter, och vi är respekterade för våra idéer. Annars är det svårt att lyckas i det normala ekonomiska system som finns idag, där man förväntas fortsätta göra det man alltid gjort. Återförsäljare köper det de vet funkar, inte nya produkter. Det har alltid tagit oss enormt med tid och energi att få ut våra nya produkter på marknaden, men nu har vi skapat en egen lekplats i form av en gammal keramikfabrik på 10 000 kvadratmeter i Eindhoven som rymmer allt – tillverkning, lager, showroom, restaurang, butik … Där bestämmer vi själva.

Bilder från Piet Hein Eeks gamla fabrik som numera är showroom, restaurang med mera.

Bilder från Piet Hein Eeks gamla fabrik som numera är showroom, restaurang med mera.

Vad inspirerar dig?
– Material och tekniker. Antingen fastnar jag för ett material och utgår från det, eller så köper jag in en ny maskin och väljer material som jag kan använda i den. När jag designar på uppdrag av någon måste jag förstås kombinera önskemålen med mina idéer, men material, teknik och hantverk går alltid hand i hand.

Hur ser det ut hemma hos dig?
– Det slutar ofta med att vi använder möbler jag ritat, men det är inte med vilje och jag blandar gärna med äldre saker.

Några andra saker ur Piets digra produktion.

Några andra saker ur Piets digra produktion.

Vilken annan formgivare ser du upp till?
– Jag gillar Tom Dixon väldigt mycket, vilket nog beror på att vi har en liknande bakgrund. Vi har båda byggt våra företag på våra egna namn, och på samma sätt som han reser till Indien där de är duktiga på att använda koppar och sedan skapar kopparlampor så hittar jag en rolig maskin jag vill prova och börjar använda mig av koppar av den anledningen. Vår biografi och vårt arbetssätt påminner mycket om varandra, men vår design skiljer sig mycket åt och det är precis så det ska vara. Annars är det lättare att nämna äldre designer, jag gillar Jean Prouvé och Rietveld till exempel. Namnen från den tiden är lättare att uppskatta än moderna designer eftersom de hunnit etablera sig ordentligt. Dessutom är ju de sämre namnen från den tiden redan bortglömda …

Vad jobbar du på just nu?
– Förutom allt arbete kring vår nya byggnad som aldrig verkar ta slut så har vi alltid tusen järn i elden. Små och stora projekt rullar alltid samtidigt. Vi ska presentera ett antal nya produkter i Milano, och även om alla förstås kommer att vara fina så är det speciellt ett stapelbart skåp i trä som är konstruerat på ett väldigt fiffigt sätt som jag ser fram mest emot att presentera.

Translation: My Saturday interview this week is Piet Hein Eek, the Dutch designer most known for his Scrapwood furniture. He was supernice and very talkative, so settle down with a cup of coffee or tea before you start reading …

4 kommentarer

///////////////
 1. miaw

  Jag håller med, även hos mig en favorit, men heller inte här en enda pryl från honom. Verkligen intressant och förhöjande med sådan här fina intervjuer. Det gillar jag! häls. miaw åland/finland

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Tack, vad roligt att du gillar det! Det är ju alltid lite vanskligt att ösa ut såna här maratoninlägg, så då är det extra kul att de uppskattas!

   0
 2. Karina

  Alltid intressant att läsa dina intervjuer med olika designers!
  Piet Hein Eek och Lotta Kuhlhorn hör till mina favoriter (bland nu levande) en annan är Hanna Werning!

  0
  1. Tsoydesign-Maria

   Bra tips, jag kanske ska haffa Hanna för en kommande intervju då!

   0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


steroid-pharm.com/cjc-1295-dac.html