Banner

Äntligen har jag hunnit med att kika lite på de läsarutmaningar ni skickat in, och först ut är Katrin som just köpt hus (grattis!). Katrin skriver bland annat:

Vi har köpt hus (hurra, har letat i över fyra år)! Köket är superdyrt (säkert Marbodal) med gedigen ekskiva och även om jag vill riva ut det har min sambo rätt när han säger stopp. Det är vansinne :-)Men vad ska jag göra med det? Jag är helt inne på vitt, svart, grått, brunt, inslag av 50-tal och med nån färgklutt beroende på årstid. Lite grafiskt, betong och industriellt. Jag är inte rädd att byta stil om det krävs men jag vill tona ner den lantliga känslan. Den är ju ändå så dominant. Eller bör jag inte kämpa emot utan bara köra lantligt? Måste nämna att min värsta inredningsstil är shabby chic. Väggar ska ändras. Bort med träpanelen, väl? Men vilka tapeter? Sen tycker jag det är så klurigt att köksinredningen är beige/gul. Inte vit…

För er som är nyfikna på hur Katrins kök ser ut idag finns två bilder, här och här, från mäklarannonsen. Och utmaningen är alltså att:

 • Ändra stilen på köket, utan att byta köksinredning, bänkskivor och golv.
 • Hålla nere kostnaderna på matbord och stolar, gärna IKEA, men ändå få fram Katrins stil som går åt det industriella/retrohållet.
Mitt förslag på lösning.

Mitt förslag på lösning.

Jag tycker inte det behöver vara ett problem att köket är gulvitt, vaniljgult är trots allt en typisk 50-talsfärg! Stör du dig mycket kan man lämna in luckorna på omlackering, men det blir nog ändå inte mycket billigare än att byta ut dem mot IKEA-varianter så frågan är om det är värt det. Behåll och känn efter! Vill du förändra dem på något annat sätt så kan du byta ut handtagen istället, kanske göra egna av läder?

En kul tapet tror jag du kan hitta i Boråstapeters nya kollektion av skandinaviska designers, kanske Trapez av Arne Jacobson som syns i en av cirklarna ovan? Köket är stort, så välj ett rejält matbord – IKEAs Bjursta rymmer åtta personer. Superbilliga stolar hittar du på loppis och målar svarta själv, annars är Mios Mora snygg och prisvärd. En matta under bordet bryter av mot all ek, min ständiga favorit IKEA Stockholm Rand passar även här. En maffig industrilampa över bordet hittar du på loppis, eller så är IKEAs nya Hektar ju väldigt snygg. En snygg och billig sideboard i till exempel teak finns det i överflöd på loppisar och Blocket, den här hittade jag på Bukowskis, utropspris 300 kronor.

Komplettera med snygga och lite råa lampor på vägg och i fönster, som vägglampan från Housedoctor och Tove Admans fina Edison, och pynta med retrodetaljer i en färg du gillar – här blev det rött i form av vintageporslin (Eva och Röd aster) och en Dualitbrödrost. Lycka till!
Translation:Reader Katrin has bought a house with a country kitchen that’s too nice to rip out, but Katrin is more of a industrial/retro girl at heart. Here’s my suggestions for how to furnish the kitchen without ripping the cupboards out. You can see how the kitchen looks now here and here
#Etiketter
Arne Jacobsen

7 kommentarer

///////////////
 1. Emma

  Vill tipsa om Granits prisvärda och snygga industrilampor till läsarutmaningen, har en själv i köket.

  0
 2. Lena

  Träpanelen behöver ju inte nödvändigtvis rivas ut, den skulle kunna målas i en matt grå ton. Sedan tänker jag kanske att en del av väggen kan målas med griffelfärg och användas som en slags anslagstavla? Att leta detaljer på Granit är nog en mycket bra idé, de har ju mycket saker som är lite råa och ruffiga.

  En sak som kanske (är inte säker då jag inte kan elektronik) är billigt att ändra är att ta ut spotsen i taket och byta mot lampor som känns lite 40-50tal, kanske klassiska badrumslampor med porslinssockel?

  Att byta ut de ljusa hissgardinerna mot lite mörkare i ett grafiskt vintagemönster hjälper nog också en hel del skulle jag tro.

  0
 3. Cissi

  Hej! Här kommer ytterligare ett tips från mig som nyligen renoverade ett liknande kök men också ville ha en mer industriell/grafisk/retro-känsla. Vårt kök har liknande massiva bänkskivor i ek som vi gett ett helt nytt utseende på följande vis:
  1) Slipa bänkskivorna för att få bort eventuell ytbehandling
  2) Betsa dem med oljebets i en nyans som passar de gräddvita luckorna, vi valde nyansen “Moorish teak” från ZAR (http://www.johnwall.se/sv/artiklar/farg-tapet/bets/trabets-zar-moorish-teak.html)
  3) Behandla de betsade skivorna med Osmo Hårdvaxolja. Blir tåligt som tusan och bänken får ett matt och fint resultat.

  Lycka till!

  0
 4. Nini Tjäder

  Om man har Marbodal-kök kan man inte använda IKEAs lösningar. Måtten stämmer helt enkelt inte. Är stommarna Marbodal är man hänvisad till att fortsätta använda Marbodal. Tyvärr. Upptäckte det – och Ikea själva säger det också om man frågar – då jag planerade att göra om ett av mina Marbodalskåp till lådskåp istf hyllor. Annars får man riva ut rasket och börja om från början. Vilket inte blir billigare. Men byta handtag på dörrar och lådor är en enkel lösning för att förändra kökets stil. Problemet i hennes kök kan väl vara var hålen är borrade för nuvarande handtag.

  0
 5. Maria/Tsoydesign

  Oj, vad härliga ni är som kommer med fler tips till Katrin, hejaheja! Intressant med Marbodal/IKEA också, hade ingen aning om att måtten var annorlunda – tack för den infon!

  0
 6. Katrin

  Hej!
  Har inte kunnat svara tidigare då uppkopplingen i huset fortfarande fungerar olika 🙂
  När jag såg förlaget hoppade jag bokstavligen upp och ner och klappade händerna! Maria, det är ju spot on!
  Det kan verka som en efterkonstruktion men stort vitt IKEA-bord , mattan Stockholm rand och Hektarlampan ( golvlampan till vardagsrummet) mm står på inköpslistan till nästa IKEA-besök! Tove Admans fönsterlampor har jag redan 🙂
  Jag fick helt enkelt inredningspanik och började tvivla om det blev stilkrock med de lantliga och mina saker. Med ditt förslag i ryggen tänker jag köra på!!!
  Tack för tapetförslagen, lamptipset från housedoctor och stol-tipset. Ska kolla en runda på blocket annars blir det Mio-stolar.
  Och stort tack till er läsare som kom med tips! I didn´t see that coming 🙂 Uppskattar det väldigt mycket.
  Industrilampan från granit har jag i vardagsrummet 🙂
  Lena, det blir nog som du tipsade. Träpanelen får vara kvar (ett tag till). Får se om vi målar den.
  Cicci ditt tips ang bänkskivan ska jag absolut fundera på. Tack för länken! Har du kanske tom bilder av ditt färdiga kök skulle jag gärna titta närmare på dem 🙂
  Ang IKEAs mått så gäller samma sak på garderober. De går inte att blanda. Smart av företagen, synd för oss konsumenter 🙂

  Tack Maria och ni andra!
  Kram Katrin

  0
  1. Maria/Tsoydesign

   Katrin: Vad härligt att det blev så på pricken, underbart! Hoppas du blir nöjd med alla inköp och hör mer än gärna av dig när köket är klart, vore superkul att se hur det blev!

   0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


https://bestseller.reviews

www.bestseller.reviews/10-books-that-will-become-part-of-your-life/

клей для паркета