Banner

En påläst och designintresserad kompis kom med en intressant Lika som bär-spaning häromdagen, och den väcker lite blandade känslor hos mig. Svenska designföretaget Oyyo (som bland annat är nominerade till Nova 2013) har lanserat snygga mattan Never Ending Story som en del av sin kollektion handvävda dhurries där anrikt hantverk och modern estetik möts. Så långt allt väl, men så visar min vän mig en Anni Albers-matta från bauhauseran via en enkel googlesökning och likheten är minst sagt slående.

Dhurrie rug by Oyyo / rug from bauhaus era by Anni Albers – Tsoydesign.se

Att inspireras av bauhauseran är förstås inget konstigt – Tsoydesigns egen logga är bara ett exempel på det. Så kanske är detta bara ett annat exempel på när en framgångsrik designepok smittar av sig på nutida design och formspråket välförtjänt får ett längre liv? Eller är det – i kölvattnet av en aktuell plagiatskandal – lite FÖR inspirerat av tidigare verk?

Jag tycker att det är fantastiskt roligt att det dyker upp nya svenska designföretag, i synnerhet sådana som satsar på hantverk och kvalitet som Oyyo gör, och jag hoppas verkligen att det här bara råkar vara en lite olycklig slump. Samtidigt tycker jag dels att man ska få originaldesign när man betalar mellan 9 000 och 18 000 kronor för en matta (som Oyyos kostar), dels att man ska vara öppen med sina inspirationskällor och credda dem när de är så tydliga som här – och jag hittar ingen information på Oyyos sajt om Anni Albers eller bauhaus överhuvudtaget.

Vad tycker ni? Snygga matta och storm i ett vattenglas, eller ett olyckligt exempel på outtalade inspirationskällor?

Translation: Swedish design company Oyyo has launched a beautiful rug that looks a lot like a Anni Albers rug from the Bauhaus era. Inspired by …

En kommentar

///////////////
  1. Lene

    Oi, det er rent plagiat synes jeg 🙁 Jeg synes forøvrig originalen er finest, det er ofte sånn 🙂

    0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


apach.com.ua/shop/category/elektromehanicheskoe-oborudovanie/ovoshcherezki

www.rbt.com.ua

косметический ремонт квартир киев