Banner

Nyinflyttad i en bostad med ett kök du inte hade valt själv, men som det inte heller är något fel på? Det är ju en samvetsklassiker, det här med att ärva ett fullt fungerande och kanske till och med relativt nytt kök och sedan försöka avgöra hur vansinnigt det är att riva ut det bara för att man inte gillar stilen …

Ett annat dilemma är ju kostnaden, för gratis är det ju inte på något sätt att göra om ett helt kök. Så även slitna kök i behov av att renoveras kanske inte alltid kan få den makeover de behöver.

Hemma hos oss är vi i något slags mittemellanläge. Vi har tyvärr ett uselt planerat kök med alldeles för få arbetsytor. Skåpen är en utgången IKEA-variant som har en hel del år på nacken. Egentligen är utseendet helt okej, men på flera luckor har lister börjat släppa och eftersom det är de gamla Faktum-måtten snarare än det nya kökssystemet Metod så är det inte helt lätt att byta ut luckorna heller.

Firmor som Superfront har förvisso fantastiska luckor även till Faktum-kök, men då är vi tillbaka i det där med planeringen – det känns inte riktigt rimligt att lägga stora pengar på en estetisk upprustning när vi förmodligen vill rita om hela köket för att få det att fungera bättre inom ett par år … Lösningen? Well, just nu researchar jag budgetfixar för fullt – här är mina bästa tips för att budgetrenovera kök så här långt!

Budgetrenovera köket – byt luckor – Superfront – Tsoydesign

Byt luckor

Det här är alltså inte riktigt ett alternativ för oss just nu, men har man ett trist men välplanerat kök så är detta toppen! Köksstommar är inte så intressant i sig, de gamla kan gott vara kvar även om moderna stommar ofta bjuder på åtråvärda finesser som infälld belysning. Men luckorna däremot, de gör skillnad! Tack vare till exempel Superfront (bilden) och Picky living går det att pimpa sitt IKEA-kök med exklusivare luckor och vips har du i princip ett helt nytt kök. Det kostar en del, men fortfarande är det betydligt billigare än att riva ut och sätta in ett helt nytt.

Budgetrenovera köket – måla luckorna med linoljefärg – Tant Johanna/Johanna Bradford – Tsoydesign

Måla om luckorna

Här är det förstås en fråga om tålamod, tycke och smak. Antingen lämnar man in sina luckor till närmaste luck- (eller bil-)lackerare och får dem proffsspraylackerade så att de ser fabriksnya ut, eller så målar man om dem själv. Fördelarna med alternativ 1 är en rejäl tidsbesparing, att man i samma veva kan be dem ta bort gamla handtagshål och att resultatet blir just perfekt. Alternativ 2 är billigare, ger en egoboost på grund av händighet och resultatet blir också lite mer personligt när penseldragen får synas. Johanna Bradford verkar vara begåvad med en ängels tålamod med tanke på hur många kök hon renoverat, och att luckorna ovan krävde fem strykningar med linoljefärg – som dessutom torkar långsamt – är ett bevis på det. Men fint blir det ju! Det här är ett tänkbart alternativ för oss i väntan på totalrenoveringen, för att slippa se kantstötta luckor …

Budgetrenovera köket – byt handtag och beslag – Alvhem mäkleri – Tsoydesign

Byt beslag

Handtag och beslag gör större skillnad än man tror, och även de tristaste standardluckor kan få karaktär med ett beslagbyte. Denna Alvhemlägenhet har mässingsbeslag från Superfront, jag kan också tipsa om utbudet hos Byggfabriken, Beslag Design och Stilbeslag. Även här går jag och grunnar, men då vårt nuvarande kök har lååånga handtag sitter hålen på fel ställen och det måste ju döljas i så fall …

Budgetrenovera köket – måla på kakel, klinker och mosaik – Tsoydesign

Måla på kakel, klinker och mosaik

Det här tipset har jag faktiskt testat själv! Det är det enda vi gjort i köket sedan vi flyttade in (förutom att installera en induktionshäll). Köket hade grådassig mosaik med slitna fogar och hela rummet såg rätt visset ut på grund av det, trots att den kaklade ytan inte är särskilt stor. Jag är inget fan av mosaik, men tills vidare kändes det som en bra kompromiss – att måla över både mosaik och fogar med vit färg. En strålande lösning visade det sig, 2,5 år senare ser det fortfarande nymålat ut, det är superlätt att torka av och det slitna köket ser betydligt fräschare ut än tidigare. Här kan du läsa om hur jag gjorde!

Budgetrenovera köket – slipa bänkskivan – Tant Johanna/Johanna Bradford – Tsoydesign

Slipa och olja bänkskivan

Nämnde jag att Johanna Bradford har betat av några kök? Detta är lägenheten hon bor i just nu, men som redan är såld och snart går flyttlasset vidare. Köket betar faktiskt av flera av tipsen ovan – luckorna är ommålade för hand med en Farrow & Ball-nyans (Light Gray no 17) och beslagen är utbytta. Dessutom har Johanna slipat och vitoljat bänkskivan, och detta är något jag också funderar på just nu för att få en uppfräschning utan att behöva beställa dyra stenskivor i mått som sedan troligtvis inte kommer att passa.

Vad är era bästa budgetknep för att ge köket en ny look?

Translation: 5 ways to give your kitchen a makeover without replacing the whole thing.

#Etiketter
budgetrenovera

10 kommentarer

///////////////
 1. Liten

  Det går fortfarande utmärkt att beställa luckor till gamla Faktumkök. Sök på Ikeas webbplats, inte i sortimentet!

  0
  1. Maria/Tsoydesign

   Jamen åh, det har du ju rätt i! Hm. Är ju egentligen inte ett fan av att köpa nytt av något jag hellre vill byta ut helt, men kanske ev ersätta de luckor som är mest slitna…

   0
 2. M

  Åh, va kul med lite tips om budgetrenovering av kök! Är precis i det läget att jag har ett kök som är för ok för att riva ut men inte vad jag skulle vilja ha. Den knallblå mosaiken har jag målat vit, vilket funkade superbra. Börjar nu fundera på om jag ska våga mig på att måla björkluckorna själv. Eller slipa och olja/lasera? Lämna in för målning blev lika dyrt som nya och utan garanti på kvalitet eftersom det är massivt trä där kvistar kan komma igenom. Men vad gör man med en trist laminatskiva?!

  0
  1. Pia

   Trist laminatskiva. Går kanske att göra som Martin Timell gjorde med ett träbord på Äntligen hemma? Alltså sätta betong på den? Sen lacka för att det skall hålla. Kanske ingen evighetslösning men kul med betong!

   0
 3. Anna

  Hej!
  Vi har också ett Faktum-kök som är för nytt för att rivas ut, men som vi inte är helt nöjda med. Luckorna är ganska fina, de ser ut som de Johanna Bradford målade med linoljefärg. Men ytskiktet är någon slags folie och det vet jag inte om hennes var. Vet Du Maria om man kan måla med linoljefärg på luckor som inte är av massivt trä? Hälsningar, Anna

  0
  1. Maria/Tsoydesign

   Vet ej Anna, men ring Byggfabriken och kolla – de borde kunna svara på det!

   0
   1. Anna

    Tack, det ska jag göra!

    0
 4. Camilla

  Åh, är i precis samma läge med vårt kök. Vill då småningom göra om helt, och vill inte lägga för mycket pengar på det nu. Har just vitmålat den hemska röda glasmosaiken vilket blev superbra! Skulle egentligen kunna ha kvar luckorna som de är ett tag till, men tycker så hemskt illa om de långa handtagen som liksom tar över hela köket. Tycker det blir lite dyrt att lämna in luckorna bara för att plugga igen hålen, men vet inte vad jag ska göra med dem, har funderat på att försöka läderlinda dem? Vad tror du om det?

  0
  1. Maria/Tsoydesign

   Haha, jag tror tom vi har likadana handtag då! Läderlinda var faktiskt ett toppenförslag, det skulle nog göra enorm skillnad. Oklart hur skicklig jag skulle vara på detta dock så att det verkligen blir bra? Om du testar, skicka gärna en bild!

   0
   1. Camilla

    Japp det ska jag göra! Och glöm inte att blogga om du kommer på nåt annat smart, eller gör om något i köket så att jag kan härma! ?

    0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


SP Sustanon купить

шкаф купе на заказ киев

автоматический полив теплицы