Banner

Jag är så kluven till gardiner, det kan vara helt makalöst snyggt i vissa rum och i andra känns det bara instängt. Just nu har vi inte gardiner i ett enda rum, helt enkelt för att jag vill släppa in så mycket ljus som möjligt. Jag funderar på att tänka om i åtminstone sovrummet, men har inte lyckats fatta ett beslut än.

Men om man som jag föredrar gardinlöst så kan ju ett annat problem uppstå – att fönstren liksom ser lite ödsliga ut. Särskilt om man har höga fönster, så att normalstora krukväxter ser lite pluttiga ut. Här är några tips för hur man kan fylla ut fönstren lite mer med växter.

Låt en klätterväxt rama in fönstret

Klätterväxt i fönster – Alvhem – Tsoydesign

Foto Mäklarbild från Alvhem

Det här är ju ett supervackert knep för att ge fönstret en lite varmare känsla! Låt en, eller två, klätterväxter rama in fönstret på ena eller båda sidorna. Här är det en murgröna som gör jobbet, hemma hos min mamma är det en gullranka som ramar in.

Varva med STORA plantor

Stora plantor – Granit – Tsoydesign

 

Foto Pressbild från Granit

Det är inget som säger att en golvväxt inte kan stå i ett fönster – om fönsterbrädan är bred och hållfast nog förstås. Hur som helst – att varva riktigt höga och låga växter är ett utmärkt knep för att fönstret inte ska kännas så tomt. Man kan också köpa små minipiedestaler (brukar gå att hitta på loppis i tex rotting) för att få normalstora krukisar att ta för sig mer av utrymmet.

Amplar i olika höjder

Amplar i olika höjder – Hubsch – Tsoydesign

Foto Pressbild (gammal) från Hübsch

Växterna kan så klart lika gärna växa uppifrån, och med utbudet av amplar som finns i dag är det en smal sak att hitta fina varianter. Häng flera på lite olika höjd, välj växter som är olika långa och inred fönstret uppifrån och ned. Har du riktigt megastora fönster så kan du möta upp dem med fler växter underifrån för att rama in vyn ordentligt.

Translation: Three ways to get a cozy window by using plants instead of curtains.

 

 

 

5 kommentarer

///////////////
 1. Maria

  Skrev just ett blogginlägg om detta. Har länge varit emot gardiner, men just till sovrummet blev de ett riktigt lyft! Höjde mysfaktorn betydligt!

  0
  1. Maria/Tsoydesign

   Jag kan tänka mig det! Får fundera vidare, jag börjar bli rätt sugen! 🙂

   0
 2. Nini Tjäder

  Jag slutade med gardiner i köket för flera år sedan och satsade på växter istället. Använder både klätterväxt, som går över båda fönstren (fönstren är i vinkel, ett åt söder, ett åt väster), amplar av olika slag, större växter på piedestal i hörnet mellan de båda fönstren, och mindre växter på fönsterbrädorna. Som det ser ut just nu syns på bilderna i det här blogginlägget: http://www.ninisworld.com/wordpress/some-of-the-plants-in-the-kitchen/

  0
 3. sandra

  Fast man kan ju sätta gardinen precis från fönsterkanten o ut för att inte stjäla ljus. Är fint utan med men i vita rum kan det bli rätt kalt o gardiner ger värme men känns inte så “inne-trendigt” just nu bara

  0
  1. Maria/Tsoydesign

   Absolut Sandra, men det är ju inte i alla rum det finns gott om plats på båda sidor av fönstret tyvärr. Jag tycker tvärtom att gardiner känns trendigt just nu, men oavsett trend har jag lite svårt för dem – men börjar vänja mig. 🙂

   0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


ukrterminal.kiev.ua

https://monaliza.kiev.ua

Узнайте про авторитетный сайт , он описывает в статьях про фактурная краска матовая краска